De opbouw van de huid

De huid is een ingenieus orgaan met drie lagen. Het is qua oppervlakte het grootste orgaan dat je hebt. Je kunt alleen de opperhuid zien, maar daaronder zitten nog twee lagen: de lederhuid en het onderhuids bindweefsel.

De huid

De opperhuid
Het dunne, buitenste laagje is de opperhuid. Hierin worden voortdurend nieuwe huidcellen aangemaakt. Dit zijn hoorncellen, die de al eerder gevormde cellen langzaam naar de oppervlakte van de huid duwen. Daar vormen ze een laagje dode hoorncellen.

Dat is de huid zoals je die ziet. De opperhuid vernieuwt zichzelf voortdurend doordat dode cellen loslaten en verdwijnen. Waar veel wrijving is wordt de hoornlaag dikker, op je handpalmen en voetzolen bijvoorbeeld.

Het zichtbare deel van de opperhuid bestaat dus uit dode cellen. Toch zijn die cellen heel belangrijk. Ze beschermen je tegen uitdroging van de huid en tegen ziekteverwekkers. Zelf kan de opperhuid ook droog en beschadigd worden.

Lederhuid
Direct onder de opperhuid ligt de lederhuid. Dit deel van de huid is dikker en heeft ook meer functies. Het is een stevige laag bindweefsel, die je huid soepel en elastisch helpt maken. De lederhuid vernieuwt zich niet. Daardoor wordt de elasticiteit op den duur minder, onder meer door veroudering en (veel) zonlicht.

In de lederhuid eindigen zenuwen die heel gevoelig zijn voor tast, temperatuur en pijn. Ook lopen er kleine bloedvaatjes doorheen. Die helpen onder meer de temperatuur van het lichaam regelen. Als ze verwijden raak je warmte kwijt, als ze vernauwen juist niet. Verder zitten er in de lederhuid ook zweetklieren, talgklieren en haarwortels.

De huid

Het onderhuids bindweefsel
De derde en diepste huidlaag is het onderhuids bindweefsel. Deze laag beschermt de organen en de andere weefsels die eronder liggen. In het bindweefsel kan veel of weinig vet zitten. Vrouwen hebben er vaak wat meer vet dan mannen. Dat is een van de redenen dat ze rondere vormen hebben. Vetweefsel beschermt en isoleert vooral. Het onderhuids bindweefsel bepaalt voor een belangrijk deel hoe soepel en veerkrachtig de hele huid is.

De functies van de huid

De huid is een heel belangrijk deel van je lichaam. Ga maar eens na welke functies de huid allemaal heeft. Het zijn er bijna te veel om op te noemen. Deze functies zijn ook nog eens heel verschillend. De huid beschermt je, helpt je lichaamstemperatuur regelen, maakt vitamine D aan, en bepaalt natuurlijk mede je uiterlijk. De belangrijkste huidfuncties kort op een rij:

Bescherming
Zonder kleren voel je je naakt. Maar je zou pas echt naakt zijn zonder huid (en haar). Dat is de ‘bekleding’ die je van nature hebt. Zonder huid was je niet beschermd tegen warmte en kou, tegen droogte en vocht, tegen ziekteverwekkers of tegen klappen en botsingen.

Je huid houdt warmte en kou deels buiten en helpt de lichaamstemperatuur regelen. Je huid is waterafstotend door talg, eiwitten en vetten te maken. Deze stoffen zorgen er ook voor dat de huid niet zo snel uitdroogt.

 

Functies van de huidOpnemen en afscheiden
Je huid kan verschillende dingen opnemen: (een beetje) zuurstof, maar ook medicijnen. Denk aan pleisters met nicotine of met een pijnstiller. Zoals gezegd scheidt de huid ook stoffen af: talg en zweet bijvoorbeeld. Wist je dat je mét transpiratie ook feromonen uitscheidt? Feromonen zijn chemische stoffen die een rol spelen bij de aantrekkingskracht tussen mensen. Daarom worden ze ook wel eens ‘lokstoffen’ genoemd.

Vitamine D maken
Onder invloed van zonlicht (UV-straling) zet je huid cholesterol om in vitamine D. Dat is een belangrijke vitamine. Deze zorgt er onder meer voor dat je calcium uit je voeding kunt opnemen om je botten sterk te houden. Je huid produceert ongeveer tweederde van de vitamine D die in je lichaam zit.

Thermostaat
Je huid werkt ook als een soort thermostaat. Als de lichaamstemperatuur te hoog dreigt te worden, verwijden de bloedvaatjes in de huid zich. Je wordt dan rood. Zo kan er warmte door de huid naar buiten. Omgekeerd vernauwen de bloedvaatjes zich bij kou: je wordt bleker. Nu kun je de warmte beter vasthouden.

Visitekaartje
Tot slot is de huid heel belangrijk voor je uiterlijk. Het is het meest in het oog lopende deel van jouzelf. Je huid is je ‘visitekaartje’. Een mooie, goed verzorgde en niet te droge huid maakt je aantrekkelijker. Aan de huid kun je ook vaak goed aflezen of iemand zich goed voelt en gezond is (‘goed in zijn vel zit’). Als je ziek bent laat je huid dat soms zien, bijvoorbeeld door de kleur of door uitslag. Een mooie huid zien we als teken van gezondheid.

Droge huid

Droge huid: een oplosbaar probleem
Voorkomen dat we uitdrogen. Dat is één van de belangrijkste functies van de huid. Maar de huid zélf kan ook gemakkelijk droog worden. Niet zo vreemd, als je ziet wat je huid dagelijks te verduren heeft. Dus heeft iedereen wel eens een droge huid. Soms wordt het een hardnekkig probleem, je huid kan dan héél droog worden. De droge huid moet geholpen worden weer in balans te komen.

Hoe een droge huid er uitziet
Een droge huid voelt gespannen en een beetje ruw aan. Je kunt rode vlekken, dunne lijntjes, schilfers en ook kloofjes hebben. Als je van jezelf al een gevoelige huid hebt, kun je hier extra snel last van krijgen.

Wat de oorzaken zijn
Vooral in de winter maakt een droge huid veel kans. Geen wonder, met al die wisselingen van temperatuur (binnen/buiten), wind, verwarming… Maar ook ’s zomers kan de huid droog worden. Vooral door zon, zee, wind en luchtvervuiling. Door veel zeep te gebruiken en heet te douchen is de kans op een droge huid groter.

Baby’s hebben een extra kwetsbare huid. De babyhuid kan daarom snel droog en geïrriteerd raken. Ook bij ouderen is de huid kwetsbaar. Met de jaren wordt de huid dunner en langzaam minder elastisch.

Een droge huid kan ook nog een symptoom zijn van een huidaandoening, zoals eczeem of psoriasis, of van allergische aanleg (atopie).

Female legs. Closeup.Bodypart.

De vocht- en vetbalans
In een droge huid is de vochtbalans verstoord, of de vetbalans, of allebei. Een vochtarme huid houdt te weinig vocht vast. Natuurlijke vochtvasthoudende factoren voorkomen dat normaal gesproken. Maar dat lukt niet altijd. Een vetarme huid heeft juist een gebrek aan huidvetten, ofwel lipiden. Lipiden helpen de huid om vocht vast te houden. Verder houden ze de hoorncellen van de buitenste huidlaag bij elkaar. Ook maken ze de huid minder vatbaar voor allerlei invloeden van buitenaf.

Babyhuid

Droge huid bij baby’s en bij volwassenen
Baby’s en kinderen hebben een gevoeliger en kwetsbaarder huid dan volwassenen. Bij baby’s is het buitenste laagje (de hoornlaag) nog niet helemaal gevormd. Mede daardoor raken de vocht- en vetbalans sneller verstoord. Het huidje van baby’s en kinderen heeft dus extra aandacht en verzorging nodig. Je kunt producten die de huid uitdrogen en ontvetten het beste vermijden. Gebruik producten die speciaal zijn ontwikkeld voor kleintjes. Zulke producten beschermen de natuurlijke barrièrefunctie van de huid, zijn vochtinbrengend en vullen de huidvetten aan. Het resultaat is een huidje dat zo fluweelzacht is als alleen een kinderhuidje kan zijn.

De serie huidverzorgende producten van Balneum voor baby’s bestaat uit meerdere badolieën en een crème. Bekijk hier de hele serie.

Ook op volwassen leeftijd kan de huid gemakkelijk ‘uit balans’ raken. Om allerlei redenen kan er in de huid een tekort aan vocht en vet ontstaan (zie bij Droge huid). Regelmatig gebruik van goede vocht- en vetinbrengende huidproducten herstellen de balans. De huid is zichzelf weer: soepel en zacht.

Er zijn twee series Balneum-producten voor volwassenen: Balneum Extra Vettend en Balneum Kalmerend.

Goede huidverzorging

Goede huidverzorging
Een droge huid is een kwestie van een verstoorde vochtbalans en/of vetbalans. Een goed verzorgingsproduct voor de droge huid moet dus twee dingen doen: de vochtbalans én de vetbalans helpen herstellen. Zo’n product is vochtinbrengend en vult de lipiden aan. Regelmatig gebruik helpt de natuurlijke barrièrefunctie van de huid herstellen.

Dit is precies wat de huidverzorgende producten van Balneum doen. Ze zijn bij uitstek geschikt voor de droge, de heel droge en de gevoelige huid. De uitgebalanceerde, milde ingrediënten worden uitstekend verdragen. Eén van de belangrijkste bestanddelen in alle huidverzorgingsproducten van Balneum zijn natuurlijke, zuivere oliën. Je huid wordt er ontspannen, zacht en soepel door.

Goede huidverzorging
Goede Babyhuid verzorging

De baby- en kinderhuid is extra gevoelig en kwetsbaar. Daarom biedt het Balneum-assortiment een aparte lijn van producten voor kleintjes: Balneum Baby. Daarnaast is er een lijn producten voor alle andere leeftijden.

Over elk product van Balneum vind je op deze site onder producten meer informatie