Marije Kavelaar Kraamverzorgster

Wie is Marije?
Marije Paalvast is kraamverzorgster. In 2005 is Marije begonnen als kraamverzorgende en heeft inmiddels veel ervaring opgedaan bij  verschillende gezinnen.  Ongeveer 50 gezinnen per jaar helpt Marije op weg bij de verzorging van de pas geboren baby(s) in de eerste dagen na de bevalling.  Van jongs af aan wist Marije dat zij kraamverzorgster wilde worden.  Het allerleukste vindt zij het begeleiden van de kersverse ouders (en broertjes en zusjes) bij één van de mooiste momenten in hun leven. Het op weg helpen, leren, adviseren, maar ook het opvangen van de trotse familie geeft Marije heel veel voldoening. Marije geeft in het onderstaande interview advies en tips over verschillende belangrijke onderwerpen.

Marije’s advies over:

Na de bevalling

Wat heb ik nodig aan verzorgingsproducten in de eerste dagen en weken na de bevalling?
Marije: “Een babyhuidje is gevoelig. Gebruik daarom verzorgingsproducten die ook echt voor baby’s zijn ontwikkeld. Wat je nodig hebt: babyshampoo, baby olie voor in het badje, baby zalf of -bodylotion om het huidje zacht te houden en luierzalf om de billetjes te beschermen. Een haargeurtje verzorgt de fijne babyhaartjes, maar is niet noodzakelijk. Verder zijn billendoekjes bij de verschoning en doekjes voor het gezichtje wel handig.”

Hoe kan ik het beste luiers verschonen?
Marije: “Je baby verbruikt in de eerste weken ca. 8 luiers per dag. Later wordt dit iets minder. Allereerst leg je alles klaar voor de verschoning: luier, billendoekjes en eventueel zalf. Zo hoef je je kleine niet alleen te laten. Maak de luier open en vouw de voorkant onder de billetjes. Zo kun je de vieze luier verwijderen. Hierna maak je de voorkant schoon: begin bij de buik, dan de beentjes en tot slot het geslachtsdeel. Veeg bij meisjes naar beneden. Vergeet bij jongetjes niet onder de balletjes schoon te maken. Dan de billetjes: je kunt de beentjes optillen om overal goed bij te kunnen. Hierna schuif je een nieuwe luier onder je baby’s billetjes en plak je deze vast. Zorg dat de maat goed is, zodat de plakstrip je baby’s huidje niet kan irriteren.”

Hoe verzorg ik het naveltje na de geboorte?
Marije: ” Na de geboorte van je baby is de navelstreng doorgeknipt. Soms wordt nog een navelklemmetje gebruikt, maar meestal niet meer. Het stukje navelstreng dat over is, heet het navelstompje. Dit droogt in de eerste week na de bevalling geleidelijk op en valt daarna als vanzelf van je baby’s buikje. Je baby merkt hier niets van. Je hoeft er zelf ook niets aan te doen. Je kunt het naveltje het beste met rust laten en zoveel mogelijk aan de lucht laten drogen. Dep het goed droog na het badje. Je hoeft het niet af te dekken, tenzij je kraamverzorgende dit adviseert. Let er wel op dat de rand van de luier er overheen valt. Anders kan dit gaan schuren. Laat ook het korstje zitten, dat beschermt tegen infecties. Het kan zijn dat het navelstompje in de eerste weken nog wat nabloedt. Houd het goed schoon.”

Baby in bad

Mag mijn baby elke dag in badje? Welk tijdstip is het beste?
Marije: “Je baby mág elke dag in badje. Maar het hoeft niet. Om de dag of om de twee dagen kan ook prima. Heeft je kleine een heel droog huidje, dan is zelfs twee keer per week voldoende. Het maakt niet uit op welk moment van de dag je je kleine baddert. Veel ouders maken het een onderdeel van het bedritueel. In het badje komt je kleine tot rust. Het is een mooie overgang van wakker zijn naar het slapengaan.”

Wat leg ik klaar voor mijn baby, voordat hij gaat badderen?Marije: “Het is inderdaad goed om alles wat je nodig hebt, klaar te leggen. Zo ondervindt je baby de minste last van de overgang in temperatuur. Zorg allereerst voor een tochtvrije ruimte. Daar leg je klaar: badthermometer, schone handdoek, doek om je baby in te wikkelen, lotiondoekjes om de billetjes voor het badje schoon te maken, schone luier en kleertjes.”

Welke temperatuur hoort het badje te zijn?
Marije: ” Je kunt het beste een badthermometer gebruiken. De temperatuur hoort ca. 36 °C te zijn. Met je elleboog kun je dit overigens ook goed voelen, als je wat meer ervaring hebt. Kleed je baby pas uit als het badje gereed is.”

Hoe weet ik of mijn  baby de juiste temperatuur (niet te warm/te koud) heeft?
Marije: “Het is belangrijk dat je baby een constante lichaamstemperatuur heeft. Je kleintje hoort het niet te warm of te koud te hebben. Je kunt dit het beste voelen in de nek van je kleintje. Handjes kunnen koud aanvoelen, maar zijn geen goede graadmeter. Is het nekje erg warm, dan heeft je kind vermoedelijk teveel kleertjes aan. Je merkt dit ook aan natte haartje en een snelle ademhaling. Heeft je kleintje het koud, dan heeft je baby een extra laagje kleding nodig. Is je kleine ondanks dat erg warm? Meet de temperatuur. Is deze hoger dan 38°C, waarschuw dan je huisarts.”

Verzorging van de baby huid

Waarom is een baby huid kwetsbaar?
Marije: “De huid is het grootste orgaan  van de mens en bestaat uit een aantal lagen. De buitenste laag zorgt voor bescherming tegen invloeden van buitenaf. Bij je baby is die beschermingslaag nog niet volledig ontwikkeld. Je kleintjes huid is dunner, verliest meer vocht en produceert minder vet (talg). Hierdoor is de huid kwetsbaar voor weersinvloeden, zoals zon, regen en wind, en irritaties. Je baby’s huid is pas op zijn vierde jaar volledig ontwikkeld.”

Hoe verzorg ik het droge huidje van mijn baby?
Marije: “Je ziet het meteen als je kleine een droog huidje heeft. Het is schraal en ruwer dan anders en soms zelfs schilferig.Om dit te verhelpen, doe je je baby maximaal twee keer per week in badje. Hier voeg je een verzorgend babyproduct aan toe, dat de huid helpt beschermen. Dep na het badje de huid voorzichtig droog. Breng daarna een voedende babylotion aan. Ga je naar buiten met je kleine, smeer hem dan in. Zowel in de zomer met een antizonnenbrandcrème als in de winter met een goede crème. Natuurlijk bescherm je bij kou de handjes en het hoofdje met handschoenen en een mutsje. In de zomer houd je je kleine het liefst helemaal uit de zon. Zorg voor een petje.”

Wat kan ik doen als mijn baby jeuk heeft?
Marije: “Jeuk is een veelvoorkomend probleem onder kleintjes. De meest voorkomende oorzaak is constitutioneel eczeem, ofwel dauwworm. Dit is een niet-besmettelijke chronische ontsteking van de huid. Meestal komt het voor in het gezicht, maar je ziet het ook wel in de hals, nek, elleboogplooien, polsen, knieholten en enkels. Kinderen met dauwworm zijn vaak gevoelig voor prikkels, zoals temperatuur, huisdieren en stof. Omdat het jeukt, schuren of krabben kleintjes vaak aan de plekjes. Dit verergert de klachten. Houd de nageltjes van je kind kort om infecties te voorkomen. Bescherm de huid met een goede zalf tegen verdere uitdroging en beschadiging. Je huisarts kan je adviseren.”

Wat kan ik doen om luieruitslag te verhelpen?
Marije: “Luieruitslag komt voor bij ongeveer de helft van alle baby’s. De huid is rood en soms ontstoken. Ook kunnen blaasjes en schilfering voorkomen. Belangrijk is om langdurig contact met vocht (water, urine) te vermijden. Hierdoor wordt de huid namelijk week en kan de huid geïrriteerd raken. Verschoon je kleine dus voldoende vaak. Ook de maat en het type luier is van belang. Deze mag niet schuren. Maak de voorkant en de billetjes altijd goed schoon. Met billendoekjes én schoon water. Als je kleine last heeft van rode billetjes, gebruik dan een beschermende luierzalf voor je de schone luier aantrekt. Gaat de roodheid over in erger? Dan heeft je kleine waarschijnlijk een schimmelinfectie. Je huisarts schrijft in dit geval een speciale zalf voor.”

Balneum

Wat doet Babneum baby voor mijn kleintje?
Marije: “De producten uit de lijn Balneum Baby zijn speciaal ontwikkeld voorde gevoelige kwetsbare babyhuid. De verzorgingsproducten reinigen op milde wijze en vullen het tekort aan huideigen lipiden aan. Zo beschermen ze je baby’s huidje tegen uitdroging. De lijn bestaat uit verschillende producten zoals badolies en creme. Klik hier voor de producten

Bevat Balneum alleen natuurlijke producten?
Marije: “Voor Balneum producten zijn geen kleurstoffen of conserveringsmiddelen gebruikt. Ook bevatten ze natuurlijke oliën. Uiteraard zijn alle ingrediënten dermatologisch getest om risico’s op irritatie te vermijden.”

Wat is het verschil tussen Balneum Baby en andere merken?
Marije: “Alle Balneum producten zijn samengesteld uit zorgvuldig geselecteerde ingrediënten. Natuurlijke, zuivere oliën vormen één van de belangrijkste bestanddelen. Deze vullen het tekort aan huideigen lipiden aan en zorgen voor de juiste vet- en vochtbalans. Balneum herstelt, beschermt en ondersteunt de natuurlijke huidbarrière. Dit maakt het zo geschikt voor de kwetsbare huid van je kleine. Balneum houdt de huid soepel en zacht.”

Is Balneum alleen geschikt voor baby’s?
Marije:”Nee ook voor jou als ouder is er een totaal assortiment. Klik hier voor de producten.”