foto dermatoloog

Wie is Menno Gaastra?
In 1999 heeft Menno Gaastra zijn opleiding tot dermatoloog afgerond aan het VU Medisch Centrum te Amsterdam. Op dit moment werkt hij in het Centrum Oosterwal in Alkmaar. Zijn speciale aandachtsgebieden zijn; dermatologie, flebologie, oncologie, duikgeneeskunde en aquatische dermatologie.

Menno Gaastra heeft voor dit vak gekozen omdat de verzorging van de buitenkant van je lichaam net zo belangrijk is als de binnenkant. Een afwijking aan de buitenkant van het lichaam kan een enorme impact hebben op zowel sociale aspecten als op de kwaliteit van leven zelf. Daar een verschil in kunnen maken is voor Menno Gaastra een belangrijk aspect van zijn werk. Binnen zijn vakgebied heeft hij te maken met patiënten van alle leeftijden, van baby’s tot senioren. Dat maakt het werk afwisselend. Menno Gaastra geeft in het onderstaande interview advies en tips over verschillende belangrijke onderwerpen.

Over zijn vak

Wat vind je het allerleukste aan je vak?
Menno Gaastra:” Dat je veel voor de patiënten kunt betekenen. Er wordt vaak heel makkelijk over huidaandoeningen gedaan terwijl men zich vaak niet realiseert hoe groot de impact is op bijvoorbeeld het sociale leven van een patiënt. Als dermatoloog probeer je zoveel mogelijk op te lossen voor deze patiënten. En dat is niet alleen een zalfje of een crème, maar ook adviezen geven hoe om te gaan met de belangrijke dingen eromheen. Zoals bijvoorbeeld het leven met chronisch eczeem, het kunnen blijven werken en je familie. Het leuke aan dermatologie is dat het een handvaardig vak is. Kleine en grote ingrepen behoren tot de dagelijkse werkzaamheden. Deze afwisseling maakt mijn vak erg interessant.”

Welke indicaties zie je het meest?
Menno Gaastra:” Ik zie veel patiënten met huidkanker en chronische huidziekten zoals bijvoorbeeld eczemen en psoriasis. Elk ziektebeeld brengt verschillende aspecten met zich mee als het in verschillende fasen van het leven voor komt. Ik heb nu nog steeds patiënten die al vanaf kinds af aan bij mij als patiënt komen. Die ervaren een chronische huidaandoening in elke levensfase anders. Hier kan ik in adviseren en helpen met de juiste behandeling die dan op dat moment nodig is.”

Wat is een droge huid

Wat zijn de belangrijkste punten die bij een droge huid naar voren komen?
Menno Gaastra: ”De huid is het allergrootste orgaan dat ons lichaam heeft. Er is geen orgaan met zoveel mogelijkheden als de huid. Maar dat betekent ook dat de huid zich de hele dag moet verdedigen tegen de grote boze buitenwereld. Op het moment dat er in die beschermfunctie een kink in de kabel komt dan kunnen allerlei schimmels, bacteriën en virussen van buitenaf naar binnen komen. Maar de huid heeft ook een belangrijke beschermfunctie voor de binnenwereld. Eigenlijk bestaan we als mensen uit een grote zak water met een paar botten en organen erin. De huid moet ervoor zorgen dat alles op zijn plek blijft en beschermt je van binnen naar buiten en andersom. Dit is een heel ingewikkeld proces.

Wat gebeurt er bij een droge huid?
De cement tussen de stenen die de huidcellen als het ware vormen, begint wat losser te raken waardoor de stenen los beginnen te liggen. Als stenen los liggen, dan is een muur niet stevig genoeg. Dus de beschermfunctie is dan niet optimaal en gevoelig voor invloeden van buitenaf. Je ziet dan ook vaak bij een droge huid bacteriële infecties en je hebt sneller een virus of schimmel te pakken. Niet wenselijk voor mensen. In de huid zitten ook veel zenuwen die bijvoorbeeld pijn en jeuk doorgeven. Je kunt je voorstellen dat als de beschermfunctie van de huid minder wordt en dus de prikkelingen van buiten af groter, dat je huid dan droger wordt en dat pijn en jeuk verergert.”

Hoe verzorg ik een droge huid

Waar let je op met een droge huid?
Menno Gaastra: “In de winterperiode zie je dat veel mensen de verwarming hoger zetten waardoor de luchtvochtigheid in huis lager wordt. Van een lage luchtvochtigheid krijg je een droge huid. Veel mensen drogen dus extra uit. Het beste is om de verwarming lager te zetten en te zorgen dat de luchtvochtigheid hoger wordt door bijvoorbeeld luchtbevochtigers. Ook douchen mensen te vaak en te warm. Hier droogt je huid ook van uit. Ook de hardheid (kalkhoudend) van het water wordt vaak vergeten. Want ook die heeft een grote invloed op de huid. Hoe harder het water des te meer deze de huid uitdroogt. Ook het gebruik van zeep en shampoo is niet altijd goed. Deze hebben de eigenschap om vet op te lossen, ook het noodzakelijke laagje vet op je huid. Dus bij veelvuldig gebruik, zal je huid hier meer van uitdrogen. Het is dan aan te raden om een doucheolie te gebruiken. 

Wat doet een creme of lotion dan?
Menno Gaastra: ”We verdampen heel veel vocht via de huid, wel een halve tot driekwart liter vocht per dag. Dat merk je niet. Dat verdampt in de lucht. Op het moment dat je een lotion, crème of zalf opsmeert dan zorg je voor een extra beschermlaagje. Je kunt het het beste vergelijken met een pan water die je op het vuur zet. Als je geen deksel op de pan doet dan verdampt er water. Als je een deksel een klein beetje op de pan doet dan verdampt er gedeeltelijk wat. Dat is hetzelfde effect wat je krijgt met een lotion. Als je de deksel nog iets dichter op de pan zet dan is dat hetzelfde effect wat je krijgt met een crème. Sluit je de pan helemaal af met een deksel, dan verdampt er helemaal geen water meer. Dat is het effect van een zalf.  Wat je dus doet, is de eigenlijke natuurlijke verdamping van de huid reguleren. De beschermfunctie van de huid verbeter je hiermee.

Gebruik van Creme’s, Lotions etc
Menno Gaastra: “als je een hele droge huid hebt en die moet je insmeren met crème, dan kan dat erg vervelend zijn als het als vette laag op je huid blijft liggen. Zeker als je je mooie kleren wilt aantrekken. Dit is voor veel mensen een probleem. Om toch te zorgen voor een goede beschermlaag is het gebruik van een badolie of doucheolie een goede optie. Op deze wijze krijg je een goede beschermlaag en kun je gewoon je kleren aan.

Balneum

Waarom adviseer je Balneum?
Menno Gaastra: “ Balneum is een merk dat al geruime tijd bestaat. Er is al veel ervaring opgedaan met Balneum. Ik zie vaak mensen die in de familie veel huidaandoeningen hebben, deze mensen gebruiken sinds jaar en dag al Balneum. Ze weten dat het werkt omdat vader en moeder het gebruiken en dus gebruiken de kinderen Balneum ook. Het gaat van generatie op generatie, zeg maar.

Waarom adviseer je Balneum?
Menno Gaastra: “ Ik adviseer Balneum omdat er geen conservering middelen in zitten en geen grote geurstoffen. Deze stofjes kunnen namelijk een extra irriterend effect hebben op een droge huid. En dat wil je juist niet.

Heb jij nog een voorkeur voor een bepaalde Balneum lijn?
Menno Gaastra:” Ik adviseer zowel de Extra Vettende lijn als de Kalmerende lijn. Ik vind het belangrijk wat de mensen zelf prettig vinden. Bij mensen die een echte droge huid hebben en lichte irritatie adviseer ik meestal de Balneum Kalmerende lijn. Bij mensen die geen vet in hun kleren willen adviseer ik Balneum douche olie. Het trekt goed in de huid waardoor het niet als vette laag op de huid blijft liggen, en dat is prettig als je de kleren aantrekt.

Wat is het leukste wat je terug hebt gekregen van een patiënt over Balneum?
Menno Gaastra: “ Bij ouders met pasgeboren baby’s is het altijd bijzonder als ouders erg blij zijn met het advies dat ik kan geven. Zeker als een kindje eczeem heeft. Dan wil ik ook aandacht geven aan een verzorgend moment. Een belangrijk moment is dan het babybadje. Ik adviseer dan de Badolie uit de Balneum Baby lijn. De droge huid voelt daarna heel zacht aan. En dat is samen met het baddermoment tussen moeder en kind een bijzondere gebeurtenis.